Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze karmy dla psa?
- Mięso - używane do produkcji karmy powinno posiadać certyfikat przydatności do spożycia przez ludzi - bez odpadów poubojowych czy mięsa mniej wartościowego.
- Ilość białka SUROWEGO - powinna być opisana w procentach (min. 19-20%). To ono powinno nas najbardziej interesować, a nie białko pochodzenia roślinnego (np. soja). Karmy, które posiadają w swoim składzie tylko kilka procent białka (często są reklamowane w telewizji), nie odżywiają w wystarczającym stopniu organizm pupila. Należy pamiętać, że pies jest zwierzęciem głównie mięsożernym! Gdy w jego diecie brakuje białka zwierzęcego, staje się niespokojny, a jego organizm odczuwa stres.
- Dlaczego białko surowe? Podstawowym składnik wszystkich żywych komórek stanowią białka, a właściwie różne aminokwasy, które łącząc się ze sobą, tworząc białka. Są dwa rodzaje aminokwasów: endogenne i egzogenne. Endogenne to te, które organizm potrafi „wyprodukować“ sam, a egzogenne muszą zostać dostarczone wraz z pokarmem. Są niezbędne do życia. Zbudowane z białek mięśnie, tkanki łączne czy komórki systemu obronnego, aby prawidłowo funkcjonować, muszą otrzymywać codziennie aminokwasy w odpowiedniej ilości i proporcjach.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega3 i 6 - do wszystkich czynności jest potrzebna energia, która jest uwalniana w trakcie „spalania” węglowodanów i tłuszczów. Najbardziej cenne dla organizmu są tłuszcze i oleje roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega3 i 6. Stanowią składnik budulcowy dla ściany komórkowej, struktury hormonów oraz pełnią rolę „nośnika“ witamin (A, D, E, K) rozpuszczalnych w tłuszczach.
- Zboża - zawierają węglowodany, które razem z tłuszczami stanowią źródło energii dla wszystkich przemian w komórkach organizmu. Najlepiej jest, gdy jest to mączka z PEŁNYCH ziaren pszenicy. Włókna roślinne regulują pracę przewodu pokarmowego.
- Niezbędne witaminy i sole mineralne zbilansowane - w odpowiednich ilościach i proporcjach, dla pokrycia zapotrzebowania organizmu.
- Brak chemicznych dodatków (barwników, aromatów czy konserwantów).
- Należy zwrócić uwagę na wygląd odchodów pupila - po karmie powinny mieć zwartą konsystencję, kolor o ciemniejszym odcieniu, a objętość niezbyt dużą.
- Firma produkująca karmę nie powinna przeprowadzać doświadczeń na zwierzętach.
-
Niezależne organy kontrolne - kontrolujące linię produkcyjną oraz sprawujące nadzór produkcyjny.
Analiza składników i ich przeznaczenie, czyli co karma powinna posiadać w swoim składzie:
- Białko surowe - rozwój i budowa mięśni, wzrost
- Tłuszcz surowy - energia, skóra i okrywa włosowa
- Włókno surowe - regulacja trawienia
- Popiół surowy - sole mineralne
- Wilgotność - zawartość wody
- Wit. A - gosp. wodna wzrok, struktura skóry
- Wit. D3 - kości i zęby
- Wit. E - pqrodukcja i ochrona komórek
- Wit. C - odnowa tkanek, gojenie
- Wit. B1 - metabolizm cukrów
- Wit. B2 - odbudowa komórek
- Wit. B6 - metabolizm aminokwasów
- Wit. B12 - wytwarzanie krwinek czerwonych
- Wit. K3 - krzepliwość krwi
- Biotyna - przemiana białek i tłuszczów
- Kw. pantotenowy - rozwój i wzrost komórek
- Cholina - przemiana tłuszczów, metabolizm wątroby
- Niacyna - przemiana energii
- Kw. foliowy - wytwarzanie czerwonych krwinek
- Ca (wapń) - kości i zęby
- P (fosfor) - przemiana energii, budowa kości
- K (potas) - gosp. wodna, ukł. nerwowy, metabolizm węglowodanów
- Na (sód) - gosp. wodna, ukł. nerwowy, mięśnie
- Fe (żelazo) - hemoglobina
- Cu (miedź) - skóra, okrywa włosowa, krew
- Mg (magnez) - formowanie kośćca, synteza białek, funkcje nerwowe
- Mn (mangan) - metabolizm tłuszczów, formowanie kośćca
- Zn (cynk) - skóra, budowa tkanek
- Se (selen) - ochrona komórek
- Co (kobalt) - synteza wit. B12
- J (jod) - tarczyca, metabolizm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz