Żywienie psa

Analiza składu karmy powinna być najważniejszą rzeczą, którą właściciel powinien się kierować przy wyborze jedzenia dla swojego pupila.

Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze karmy dla psa?

  1. Mięso - używane do produkcji karmy powinno posiadać certyfikat przydatności do spożycia przez ludzi - bez odpadów poubojowych czy mięsa mniej wartościowego.
  2. Ilość białka SUROWEGO - powinna być opisana w procentach (min. 19-20%). To ono powinno nas najbardziej interesować, a nie białko pochodzenia roślinnego (np. soja). Karmy, które posiadają w swoim składzie tylko kilka procent białka (często są reklamowane w telewizji), nie odżywiają w wystarczającym stopniu organizm pupila. Należy pamiętać, że pies jest zwierzęciem głównie mięsożernym! Gdy w jego diecie brakuje białka zwierzęcego, staje się niespokojny, a jego organizm odczuwa stres. 
  3. Dlaczego białko surowe? Podstawowym składnik wszystkich żywych komórek stanowią białka, a właściwie różne aminokwasy, które łącząc się ze sobą, tworząc białka. Są dwa rodzaje aminokwasów: endogenne i egzogenne. Endogenne to te, które organizm potrafi „wyprodukować“ sam, a egzogenne muszą zostać dostarczone wraz z pokarmem. Są niezbędne do życia. Zbudowane z białek mięśnie, tkanki łączne czy komórki systemu obronnego, aby prawidłowo funkcjonować, muszą otrzymywać codziennie aminokwasy w odpowiedniej ilości i proporcjach. 
  4. Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega3 i 6 - do wszystkich czynności jest potrzebna energia, która jest uwalniana w trakcie „spalania” węglowodanów i tłuszczów. Najbardziej cenne dla organizmu są tłuszcze i oleje roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega3 i 6. Stanowią składnik budulcowy dla ściany komórkowej, struktury hormonów oraz pełnią rolę „nośnika“ witamin (A, D, E, K) rozpuszczalnych w tłuszczach. 
  5. Zboża - zawierają węglowodany, które razem z tłuszczami stanowią źródło energii dla wszystkich przemian w komórkach organizmu. Najlepiej jest, gdy jest to mączka z PEŁNYCH ziaren pszenicy. Włókna roślinne regulują pracę przewodu pokarmowego.
  6. Niezbędne witaminy i sole mineralne zbilansowane - w odpowiednich ilościach i proporcjach, dla pokrycia zapotrzebowania organizmu.
  7. Brak chemicznych dodatków (barwników, aromatów czy konserwantów).
  8. Należy zwrócić uwagę na wygląd odchodów pupila - po karmie powinny mieć zwartą konsystencję, kolor o ciemniejszym odcieniu, a objętość niezbyt dużą.
  9. Firma produkująca karmę nie powinna przeprowadzać doświadczeń na zwierzętach.
  10. Niezależne organy kontrolne - kontrolujące linię produkcyjną oraz sprawujące nadzór produkcyjny.

Analiza składników i ich przeznaczenie, czyli co karma powinna posiadać w swoim składzie:
  • Białko surowe - rozwój i budowa mięśni, wzrost
  • Tłuszcz surowy - energia, skóra i okrywa włosowa
  • Włókno surowe - regulacja trawienia
  • Popiół surowy - sole mineralne
  • Wilgotność - zawartość wody
  • Wit. A - gosp. wodna wzrok, struktura skóry
  • Wit. D3 - kości i zęby
  • Wit. E - pqrodukcja i ochrona komórek
  • Wit. C - odnowa tkanek, gojenie
  • Wit. B1 - metabolizm cukrów
  • Wit. B2 - odbudowa komórek
  • Wit. B6 - metabolizm aminokwasów
  • Wit. B12 - wytwarzanie krwinek czerwonych
  • Wit. K3 - krzepliwość krwi
  • Biotyna - przemiana białek i tłuszczów
  • Kw. pantotenowy - rozwój i wzrost komórek
  • Cholina - przemiana tłuszczów, metabolizm wątroby
  • Niacyna - przemiana energii
  • Kw. foliowy - wytwarzanie czerwonych krwinek
  • Ca (wapń) -  kości i zęby 
  • P (fosfor) - przemiana energii, budowa kości
  • K (potas) - gosp. wodna, ukł. nerwowy, metabolizm węglowodanów
  • Na (sód) - gosp. wodna, ukł. nerwowy, mięśnie
  • Fe (żelazo) - hemoglobina
  • Cu (miedź) - skóra, okrywa włosowa, krew
  • Mg (magnez) - formowanie kośćca, synteza białek, funkcje nerwowe
  • Mn (mangan) - metabolizm tłuszczów, formowanie kośćca
  • Zn (cynk) - skóra, budowa tkanek
  • Se (selen) - ochrona komórek
  • Co (kobalt) - synteza wit. B12
  • J (jod) - tarczyca, metabolizm






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz